Bejegyzések

All black

Sziasztok!

Ahogyan a frappáns kis cím is mutatja: teljesen fekete szettek veszik át a mai cikk főszerepét. Nem is találhattam volna ennél nyáriasabb témát, tudom! A témaválasztásomnak azonban fontos oka van.

A fast fashion lassan minden korosztály ruhatárába beférkőzik, ez vált a leginstantabb megoldássá, ha öltözködésről van szó. Mondhatni, ez a divat 10 perces zacskós levese. Már régóta úgy éreztem, hogy szeretném megosztani Veletek a véleményemet fast fashion témakörben, hiszen én is mindennap találkozom vele, amikor kinyitom a szekrényem ajtaját. Így hát két olyan elegáns szettet állítottam össze, amelyek tetőtől talpig fast fashion márkák termékeiből épülnek fel. Előbb azonban következzen a gondolatmenet!

Mi is az a fast fashion? Magyar kifejezésünk nem létezik rá, ám ha szó szerint fordítjuk, megkapjuk a fogalom igazi jelentését: gyors divat.

A fast fashion márkák arra hivatottak, hogy a high fashion (magas divat) divattervezői által megálmodott kreációkat leegyszerűsítve, lebutítva, elérhető áron tárják a hétköznapi vásárlók elé. Hiszen ki ne akarna úgy kinézni, mint Gigi Hadid a legfrissebb Versace overálban? Nem, én sem, fúj!

A fast fashion rendeltetése tehát az, hogy a szűkebb költségkerettel rendelkező vásárlók is tudjanak válogatni a nagyok által megtervezett formákban. Ahhoz pedig, hogy találjunk egy ilyen fast fashion márkát, nem kell messzire mennünk, hiszen a második utcasarkon belebotlunk a New Yorker, H&M, Mango, Zara, Tally Weijl, stb. márkajelzéssel ellátott cuccokba.

És mi is erről a véleményem? Tudom, hogy a fast fashion nem tökéletes megoldás, de azt is, hogy a minimálbérből nem jön ki egy Balenciaga kabát. Vagy ha igen, akkor abban a hónapban nem fizetsz rezsit és nem eszel. Mindannyian szeretnénk jól kinézni és mindig a legfrissebb divat szerint öltözködni, ez azonban nem olcsó mulatság. A fast fashion pedig ebben nyújthat segítő kezet. Viszont oda kell figyelnünk és nem szabad beleesni bizonyos csapdákba! Az imént említett instant divatot árusító márkák ugyanis a mennyiségre mennek, nem a minőségre. A minőségi ruhadarabok pedig nagyon nagy szerepet játszanak az elegáns megjelenésben. Így hát lenne pár javaslatom azoknak, akik továbbra is szeretnének fast fashion boltokban vásárolni, ugyanakkor nem szeretnének úgy kinézni, mint Hannah Montana 2018-as kiadása.

  1. Kerüld a mintás dolgokat! Semmi matrica, semmi motívum, semmi minta. Az egyszínű ruhadarabokkal nem lőhetünk mellé.
  2. Semmi felirat! Az utóbbi időben nagy trendnek számítanak a feliratos cuccok. Én pedig legszívesebben az összes ilyen pólót, inget, nadrágot felgyújtanám.
  3. Teszed vissza azt a csipkét! Sokan szeretik a csipkeruhákat, felsőket, rövidnadrágokat, akármiket. Annak ellenére, hogy ezt a hóbortot nem értem, tudom, hogy csipkés ruhát nem szabad fast fashion boltban venni! Kérlek, ha már csipkés ruhadarabot szeretnél venni, akkor fordulj a kicsit magasabb árkategóriájú márkákhoz!
  4. Figyelj a méretre! A fast fashion boltok nem éppen az emberi méretezésről híresek, a Tally Weijl üzletekben én például úgy érzem magam, mintha az éppen születendő gyermekemnek néznék bomber dzsekit. Nem a szám a lényeg! Ha a 42-es ruha jó, akkor azt vedd meg. Az nem menő, ha kicsi rád a ruha.
  5. Kerüld a tömegtrendeket! Nem kell megvenni a hatodik piros-fekete kockás inget, csak mert Kylie Jenner olyat hord. Próbáld meg felfedezni a saját stílusodat a fast fashion boltokban, találd meg azokat a darabokat, amelyek Téged tükröznek. Nem pedig az éppen menő, kedvenc Instagram influenceredet. (De utálok én ilyen fellengzős angol szavakkal írni amúgy…)
  6. Tarts mértéket! Igen, én is emlékszem arra részre a Gossip Girl-ből, amikor Blair Waldorf mind a két alkarja tele volt papír táskákkal az éppen aktuális bosszú vásárlása után. Csakhogy azokra a papírtasakokra az volt írva, hogy Prada, Gucci és hasonlók. Nem az, hogy Bershka.
  7. A fontos ruhadarabokra szánj egy kicsit több pénzt! Annak ellenére, hogy az ilyen boltokban potompénzért lehet farmernadrágokat is beszerezni, mindig elérhető egy kicsit minőségibb, magasabb árú kollekció. Ezek a darabok pedig éppen azért drágábbak, mert nem mozdul el a varrásuk két mosás után. Apropó, tegye fel a kezét az, aki szintén a sípcsontja közepén hordja a H&M farmerja varrását. Na, ugye.

Nem szeretném, ha azt gondolnátok, hogy én nem vásárolok ilyen helyen. Aki követ, az tudja, honnan vannak a ruháim és őszinte leszek, a ruhatáram 95%-a fast fashion boltból jött velem haza. Viszont az utóbbi időben nem érzem azt, hogy tökéletesen ki tudnám magam fejezni ezekkel a ruhadarabokkal és tudom, hogy ez azért van, mert olyasmit viselek, ami egy nagy tömegre lett tervezve, nem kimondottan rám. A fast fashion egyik nagy csapdája ez, hiszen ott a boltban azt gondolod, ezt rád szabták és aztán rájössz, hogy nem találod magad a ruhában. Vagy épen szembejön Veled az utcán, aztán a buszon, aztán a kávézóban. Azért született meg ez a cikk, hogy akik esetleg hasonlóan éreznek, azok tudják, hogy nincsenek ezzel egyedül.

Viszont célom segíteni azoknak is, akik kedvelik a fast fashion boltokat, de ugyanakkor igényesen szeretnének öltözködni. Éppen ezért állítottam össze két olyan szettet, amit én a nyári estéken szívesen viselek. Ezek az összeállítások elegánsak, nem túl hivalkodóak, fast fashion márkajelzéssel vannak ellátva és fekete színűek.

Miért fekete? A fekete színnel nem hibázhatunk. Képtelenség mellényúlni vele. Ebben a színben mindig elegánsak lehetünk, letisztultak, karcsúk, business woman-ek és igazából bármik. Hát ezért.

Az első szetthez egy rövidnadrágot, selyemblúzt és egy kötővel díszített blézert választottam. Nekem amúgy blézer nélkül tetszik jobban, de gondoltam arra az esetre is, ha kicsit hűvösebb lenne este az idő. Ez az outfit elegáns, kényelmes és időtálló. Talán ha van egy kicsit hosszabb, combközépig vagy térd fölé érő nadrágotok, azzal próbáljátok meg, de egyébként ez egy bombabiztos outfit lehet.

Blézer: H&M
Felső: H&M
Nadrág: Tally Weijl

Második szettnek egy kis feketét választottam. Megdöbbentem, amikor rátaláltam erre a ruhára, hiszen éppen a New Yorker nevű boltban tartózkodtam. Be kell vallanom, hogy nem szeretem a New Yorkert. Tényleg nem. Hangos a zene, igénytelen az egész üzlet és nagyrészt borzalmasak a termékek – számomra legalábbis. Ezt a ruhát azonban ott vettem és amennyire nem kedvelem a boltot, annyira megszerettem ezt ruhát. Kényelmes, jó méretben – amit el sem hiszek – és még elegáns is. Plusz imádom a kis choker részletet a nyakán.

Ruha: New Yorker

Mind a két outfithez egy szintén fast fashion cipőt választottam, amit az egyik kedvenc helyemen, a Stradivarius üzletében vásároltam, még a szalagavatómra. Ez a cipő azóta is nagy kedvencem, leginkább a nem mindennapi, mégis letisztult formája miatt.

 

Cipő: Stradivarius

Nem mondanám, hogy rövidre sikerült cikk lett ez a mai, de engem nagy örömmel tölt el, hogy végre beszámolhattam Nektek a gondolataimról és kicsit divatoztunk is ugyanakkor. Remélem, Nektek is tetszett ez az olvasmány. Viszont én is nagyon kíváncsi vagyok a Ti véleményetekre, úgyhogy bátran írjátok meg a számotokra legkényelmesebb platformon, Facebookon, Instagramon vagy a cikk alatt hozzászólásban!

Találkozunk jövő héten!

Fotók: Keller Lili

Bisous,
Fanni 

Hozzászólás