Bejegyzések

Casual business attire

Bonjour, Mesdames et Messieurs!

Itt az ideje, hogy elővegyük kicsit a business vonalat, ami még számomra is eléggé új és még csak ismerkedünk egymással, mégis itt vagyok, hogy oktassalak Titeket. 🙂 Szerencsére nem a kimondott business megjelenést céloztam meg, hanem a hétköznapi kistestvérét, a casual business attire-t.

Nézzük is, hogy lényegében ez mit takar. Igazából, ha egy dresszkód elé odaillesztjük a „casual” szót, azzal érzékeltetjük, hogy a dresszkódot nem kimondottan szigorú, előre meghatározott szabályok formálják, hanem egy kicsit lazább a dolog. Így van ez a business megjelenéssel is, ami a klasszikus értelmében véve egy listányi szabály által meghatározott irodai, üzleti megjelenés. Az én tapasztalataim alapján ezt a formát manapság egyre kevesebb cég követeli meg, és egyre többször tűnik fel a casual business attire, ami lazaságából adódóan sokkal könnyebben kivitelezhető és kényelmesebb formája a mindennapi üzleti öltözködésnek.

Az öltözködési forma engedékenységének ellenére azonban mégis van egy-két dolog, amire jó, ha odafigyelünk. Egy klasszikus casual business attire esetében:

 • Nem viselünk ujjatlan felsőt, ruhát.
 • Nem viselünk rövid nadrágot vagy szoknyát.
 • A nadrág bokáig, a szoknya maximum térdig ér.
 • Nem viselünk olyan cipőt, szandált, amelyben szabadon maradnak a lábujjaink vagy a sarkunk.
 • Ragaszkodunk a letisztult, egyszerű színekhez.
 • Ugyanígy ragaszkodunk a klasszikus anyaghasználathoz, azaz nem viselünk melegítőalsót!
 • Előtérbe kerülhetnek a kardigánok, csinos kötött pulóverek, elegánsabb pólók, lazább ingek.

Lényegében nagyjából ennyi szabályt kell figyelembe venni és ezek is nagyrészt tiltások, nem pedig konkrét meghatározások. Nyilvánvalóan mindig az adott munkahely határozza meg a megjelenésbeli elvárásokat és szabályokat, amelyek keretein belül mozoghatunk. A casual business attire szerintem azért lehet okos döntés, mert amellett, hogy egy komoly és igényes kisugárzást kölcsönöz a viselőjének, megmutatja azt is, hogy lehet jól érezni magunkat egy hétköznapi üzleti look-ban is. Én viszont csavartam egyet a saját megjelenésemen és adtam egy kis pluszt a szettemhez az új kedvenc övemmel:

 • Ingruha: Zara
 • Bőr hatású leggings: New Yorker
 • Bokacsizma: Zara
 • Öv: Reserved

Számomra ez az öv a casual business megjelenés képzeletbeli határának átlépése és innentől már inkább a street style kategóriába sorolnám ezt a szettet. Ettől függetlenül azonban nagyon tetszik és szívesen viseltem ezt az ingruhát övvel.

Mivel már csak szegecses öves fotóm van, kénytelenek lesztek ezeket nézegetni miközben még mindig a casual business attire részletiről fecsegek. Mindig is azt próbáltam közvetíteni a blogon, hogy az öltözködésnek nem feltétlenül kell csak egy kötelező tevékenységnek lennie, hanem élvezhetjük is és mi több: jól is érezhetjük magunkat a végeredményben. Ugyanígy van ez a szóban forgó dresszkódunkkal is: próbáljunk olyan szettet megalkotni, amelyben magabiztosak lehetünk. Különösen az üzleti életben bármikor jól jöhet egy kis plusz önbizalom. Az én javaslatom így abszolút az lenne, hogy próbáljatok meg olyan szettet összerakni, amelyben úgy érzitek, hogy megállíthatatlanok vagytok.

A végére pedig még egy apró kis szabály féleség: ha nem ismered teljesen a casual business attire határait, akkor törekedj arra, hogy inkább az üzleties oldal felé hajoljon a mérleg. Szívesen mondanám, hogy én találtam ki a következő mondatot, de ezt éppenséggel Oscar Wilde mondta és nem árt rá hallgatni: „Sosem lehetsz túlöltözött vagy túlképzett.” Annak ellenére, hogy nagyon tartózkodom az ilyen klisé idézetektől, ez az egy most különösen illik a témámhoz, így itt marad Nektek. 🙂

Köszönöm, hogy végigolvastátok a bejegyzést, és őszintén remélem, hogy tudtam valami újat mondani Nektek, aminek még később hasznát veszitek. Hamarosan újra jelentkezem egy olyasfajta bejegyzéssel, ami már többször volt itt a blogon és most újra elérkezettnek látom az időt, hogy írjak egy újabb ilyen posztot. Addig is maradjatok elbűvölőek!

Fotók: Keller Lili

Bisous,
Fanni

Hozzászólás