Bejegyzések

Fontos alapok

Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a stílusom a korommal együtt változik. A mostani trendeket figyelve sajnos én is egyre gyakrabban borzadok el – pont úgy, ahogyan pár évvel ezelőtt valószínűleg az én választásaim is megbotránkoztatták a nálam idősebb generációk tagjait. Van azonban az öltözködésünknek egy olyan területe, ami szerintem a maga egyszerűségében nagyon sok izgalmat és örömet rejt, ezek pedig az alapdarabok.

Az én stílusom alapvetően nem egy kirívó, színekkel, mintákkal dúsított megjelenés. Éppen ezért élvezem felfedezni a minőségibb, és megbízhatóbb alapdarabokat, amiket aztán tudok több mindennel kombinálni, vagy éppen a maga nemes egyszerűségében élvezni. A minimalista stílus mentén felépített megjelenéseim sosem tudatosak, vagy megtervezettek; általában azt viselem, amihez kedvem van. Ha azonban valaki tudatosan szeretne felépíteni egy minimalista, igényes, mégis stílusos, és kényelmes ruhatárat, akkor erre szerintem tökéletes lehetőséget ajánl a kapszula gardrób.

Kapszula gardrób röviden

Külföldön egyre inkább kezd elterjedni az úgynevezett kapszula gardrób szeretete, ami teljesen érthető. Ennek segítségével ugyanis képesek vagyunk egy olyan letisztult, könnyen kombinálható repertoárt fenntartani, amely több szempontból is időtálló. A megbízhatóság emberi mivoltunkban is egy nagyon nemes és szerethető tulajdonság, éppígy a ruhatár esetében is erős építő hatása van. Ha egy megbízható ruhatárat tudunk magunk mögött, nagyobb az esély arra, hogy reggelente nem unalommal, vagy éppen stresszesen rántjuk fel a szekrény ajtaját, hanem a pár perces kikapcsolódást, és önmagunkra hangolódást találjuk meg a textilek közé bújva.

Definíció

A kapszula gardrób egy olyan limitált darabszámú ruhatár, amely minimalista stílusú, egymással könnyen kombinálható, és egymást kiegészítő darabokból áll. Ezek általában klasszikus stílusú ruhadarabok, amik nem mennek ki a divatból, színük neutrális. A kapszula gardrób lehetővé teszi a változatos, de megbízható öltözködést, a maga (viszonylag) alacsony darabszámú segítségével.

A kapszula gardrób tehát megnyitja számunkra a letisztult, minimalista öltözködés tárházát, segít a tudatos(abb) vásárlásban, és használatával támogathatjuk a fenntartható divatot.

Az angol nyelvű forrás, és bővebb információk ide kattintva elérhetők. Magyar nyelven pedig itt olvashattok róla hosszabban.

Kedvenc alapdarabjaim

Én ugyan nem tudatosan alakítottam ki a magam kapszula gardróbját eddig, de ha egy kicsit jobban megfigyelem, hogy milyen darabok után nyúlok a hétköznapokban, akkor teljesen érthető a koncepció sikere. Az alábbiakban olyan dolgokról írok, amik az én mindennapi ruhatáramban fontosak a mostani szemléletemmel, és talán segítenek Nektek is egy praktikus kapszula gardrób megalkotásában, ha kedvet kaptok hozzá.

Blézer

A klasszikus blézer, amit színe, szabása, stílusa miatt egészen sok mindennel lehet kombinálni. Pár évvel ezelőtt ugyan hatalmas trend volt egy színes blézert sportcipővel kombinálni, én azt gondolom, hogy sokkal elegánsabb és kifinomultabb lesz a megjelenés, ha ezt az időtálló darabot egy mokaszinnal, lords cipővel, csizmával viseljük. Én szeretem farmerrel, szoknyával, szivarnadrággal párosítani, de nyáron akár egy ruhával is megfelelő lehet.

Mellény

A mellények a most következő tavaszi szezonban is stabilan tartják a helyüket, és az én ruhatáramban is biztos darabok. Ez egy tipikusan olyan ruhadarab, amelyből mindenféle stílus megtalálható már, így sok olyannal is találkozom, amit egyáltalán nem értek. Ilyenkor megnyugtatom magam, hogy ez a fiatalabb korosztály számára készült, mert én sajnos már nem tudom értékelni a téli kabát vastagságú, köldök fölé érő mellényeket, amik semmilyen funkciót nem töltenek be. Amit viszont nagyon szívesen látok a gardróbomban, azok a neutrális színű steppelt mellények, amik jól kombinálhatók elegánsabb, és sportosabb darabokkal is.

Rövid mellény: Mango
Hosszú mellény: Zara

Farmer

A farmer kérdéséről azt gondolhatnánk, hogy annyira egyszerű, mint az egyszeregy, hiszen millió és egy fajta létezik, de az én tapasztalataim nem erről árulkodnak. A tökéleteshez közel álló farmert nem könnyű megtalálni, hiszen ebben a kérdésben is mindenkinek más a fontos. Az aktuális trendeket félretéve, az én alakomon (homokóra) a magas derekú skinny farmer mutat jól, és a stílusomhoz is ez áll a legközelebb. Próbálkoztam normál derékmagassággal, egyenes szárral, mindennel. Semmi nem passzolt úgy, mint a magas derekú skinny, és a legfontosabb, hogy semmiben nem is éreztem magam ennyire jól. Mikor megtaláltam a tökéletest megközelítő befutót, be is szereztem majdnem az összes elérhető színben.

A másik kérdés pedig, hogy gyakran beszélek a minőségi darabok fontosságáról. Ez egy olyan terület azonban, amelyen még nekem is van mit alakítanom. Nem engedhetem meg egyelőre pénzügyileg, hogy 5 pár megbízható, minőségi, az én alakomra hibátlanul illeszkedő Levi’s farmerem legyen otthon, mert darabja 30-40 ezer forint jobb esetben. Persze ott vannak a turkálók, amik csodálatos kis helyek, de hatalmas mázli, időbefektetés, és különösen jó holdállás kell ahhoz, hogy egy minőségibb, jó állapotban lévő, rád teljesen passzoló farmert találj a second hand shop-ban. Így szerintem megengedhető egy fast fashion üzlet prémium minőségű részlegén körülnézni, és ott egy számunkra megfelelő darabot találni.

Farmer: Zara

Egyszínű felsők

A minimalista megjelenés megalkotásához elengedhetetlenek az egyszerű felsők, amik nem bonyolítják túl az összképet. Ezek azok az igazi basic darabok, amik után én is a leggyakrabban nyúlok, mert tudom, hogy kényelmesek, és stílusosak is egyben. Biztosan van olyan, akinek ezek túlságosan egyszerűek, erre szerintem jó megoldás lehet egy izgalmasabb szabású, bordázott anyagból készült, vagy esetleg enyhébb, pasztellszínű felsőket választani az alap ruhatárba. Így mindig lesz egy kis csavar a megjelenésben, de nem lesz a végeredmény túl sok sem.

Premium quality felső: Reserved
Hosszú ujjú felső: Mango

Kerékpáros sort

A biker shorts névre hallgató darabot eredetileg Diana hercegné hozta divatba (akit a jobb oldali fotón Hailey Bieber is imitál), legutóbb pedig 2017-ben bukkant fel újra a trend, amely azóta is szilárdan tartja helyét az új kollekciókban, és a szekrényekben egyaránt. Én magam is nagy szerelmese vagyok ennek a formának, mert végtelenül kényelmes, és praktikus. Akár edzéshez, akár nyári sétához, túrázáshoz viselhető, de én simán elrohanok benne boltba is, ha valami gyorsan kell. Legutóbb csokoládébarna színben szereztem be, és biztos vagyok benne, hogy nagyon jóban leszünk a nyári szezon alatt. Nálam ez teljes mértékben kapszula gardróbos darab.

Tipp: A kerékpáros sort hossza miatt nagyon jól funkcionál térdig érő ruhák alatt is, így segít kiküszöbölni azt, hogy bármi átlátszódjon a ruha anyagán, de lazább ingruhák alatt is nagyon stílusosan mutat, főleg akkor, ha kicsit kontrasztosabb megjelenést szeretnénk elérni vele.

Biciklis sort: Pull&Bear

Lábbelik

A cipő részlegen számomra három fontos pár van, ami a tavasz közeledtével is egyre aktuálisabb lesz. Az első a magassarkú csizma, amit ugyan a legritkábban hordok a három pár közül, mégis említésre méltónak találom. Mindenkinek más forma, szín jön be, de számomra a tökéletes magas sarkú bokacsizma sarka nem haladja meg a 8 cm magasságot, általában fekete bőr, vagy műbőr, és kényelmes viselet akár egész napra. Ilyet ugyan nehéz találni, de nem lehetetlen.

A második kedvencem a mokaszin, vagy lords cipő. Ezt ugyanúgy lehet viszonylag sok stílussal keverni, mint az imént említett magas sarkú csizmát is. Azért is szeretem nagyon ezt a fazont, mert a lapos talpa miatt egész nap kényelmes viselet, könnyen lehet benne vezetni is, ami számomra egy fontos szempont. Elegáns stílusa miatt lehet ruhákkal, szoknyákkal is viselni, de a kedvencem a szivarnadrággal párosított verziója.

A harmadik résztvevőnk a sportcipő. Évek óta a klasszikus (zöld díszítéssel ellátott) Adidas Stan Smith függője vagyok, ilyen kényelmes és megbízható cipőm előtte sem volt, és azóta sem találtam ehhez foghatót. Ez a darab ráadásul nagyon passzol akár inges-farmeres összeállítással is, pontosan az egyszerűsége miatt. Imádom, szeretem, biztos újraveszem.

Emlékeztető

Szeretném, ha mindenki észben tartaná, hogy az imént felsorolt dolgok nem olyan tételek, amiket muszáj beszerezni ahhoz, hogy jól tudjuk érezni magunkat a bőrünkben. Az öltözködés egy extra örömforrás lehet, de sosem nélkülözhetetlen követelménye az alapvető egészségnek, és a boldog életnek! Számomra őszintén üdítő az öltözködéssel foglalkozni, és írni róla, de ennyi. Ennél nem lehet több jelentőséget tulajdonítani az öltözködésnek, hiszen a ruhák tárgyak. Persze okozhatnak örömöt, de az sem baj, ha valakit nem kapcsol ez ki. Erre pedig azért szeretnélek emlékeztetni Titeket, mert az utóbbi időben célom lett egy olyan mentálisan egészséges közösséget kialakítani itt, akiket boldoggá tesz egy ilyen aprócska dolog, mint pár ruhadarab felvétele. Az életben rengeteg fontos dolog van, és megannyi elvárással, ránk nehezedő nyomással találkozunk nap, mint nap. Célom kialakítani azt a szemléletet ezen a platformon, amely adhat egy kis pár perces felfrissülést a kaotikus hétköznapokban, az öltözködés által, vagy csupán a szavaimon keresztül. Remélem, hogy ebben a szellemben olvassátok majd ezután is a blogot. Örülök, hogy itt vagytok, és olvastok. ❤️

U.i.: A bejegyzés nem tartalmaz szponzorált tartalmat.

Bisous,
Fanni

Hozzászólás