Bejegyzések

Nővéri okosságok

Legnagyobb szerencsémre olyan családba születtem, ahol nem egyedüli gyermekként élek, hiszen van nekem két gyönyörű, okos és sikeres lánytestvérem. Egyikük idősebb, másikuk fiatalabb nálam, ami által én vagyok a középső, vagyis az Aranygyermek – ezúton is hatalmas köszönet nekik, hogy ezt a helyet meghagyták nekem.

Mi hárman elképesztően közeli kapcsolatot ápolunk, egymás legjobb barátnőiként létezünk, amire én rettenetesen büszke is vagyok. A múlt nap éppen azon gondolkoztam, hogy azért így 24 év elteltével eléggé belejöttem ebbe a testvéri szerepbe, aminek következtében próbálom mindig meghallgatni a Lányokat, és ha szükség van rá, akkor valami okosat mondani, tanácsot adni, segíteni őket. Természetesen ez kölcsönös, én is fordulhatok hozzájuk bármilyen gonddal vagy éppen örömmel, ők mindenben mellettem állnak és támogatnak.

Ennek a gondolatnak a következő láncszemeként jutott eszembe, hogy talán vannak olyan nőtársaim, akiknek elkelne most éppen egy-két támogató, nővéri gondolat. Nekem is voltak olyan pillanataim, amikor olyasmit láttam egy-egy internetes bejegyzésben, amin az adott pillanatban keresztülmentem, és azt igenis nagyon jó volt elolvasni, meghallgatni. Már csak annak a tudata is megnyugtatott, hogy a kis hülyeségeimmel nem vagyok egyedül. Azt is tudom emellett, hogy sajnos nem mindenki van megáldva ilyen csodákkal, mint én a testvéreimmel, így hát a Ti szolgálatotokra állok itt most, Hölgyeim. Ebben a bejegyzésben olvashatjátok azokat a dolgokat, amikre rájöttem a nővéreim, magam és fontos leckék által az évek alatt. 🙂

Spórolj, sister!

Annak ellenére, hogy ezt az interneten manapság tuti, hogy nem hallod a sok üvöltő reklám között, én mégis azt mondom: SPÓROLJ! Az influencer világ szponzorált posztokkal sárga-kövezett ösvénye ugyan elhiteti velünk, hogy muszáj, hogy mindenre legyen pénzünk, de ez nem így van. Az életben majdnem minden pénzbe kerül, nőként pedig nekünk ebből amúgy is kevesebb jut. Félretenni azért kell, mert a pénz szabadságot jelent. Arra pedig hamar rá fogsz jönni, hogy a kiegyensúlyozott élet egyik alapja a szabadság. Így azért talán máris könnyebb egy-egy felesleges holmiról lemondani.

Persze ezzel nem azt szeretném mondani, hogy ne költs semmire. Csupán annyit javasolnék, hogy a kemény munkáddal megszerzett összeget ne dobáld el felesleges dolgokra csakis azért, mert egy idegen éppen azt a terméket vagy szolgáltatást használja. Vásárolni okosan kell, tervezve, részletes háttértudással. Utánanézni több lehetőségnek, minőségnek. Ez nem ám valami kikapcsolódás, szórakozás, meg ilyesmi, kis anyám!

De akárhogyan is próbálom elviccelni vagy csavarni a történetet, a lényeg úgyis egy lesz a végén: vedd meg azt, amire szükséged van; néha azt is, ami boldoggá tesz, de azért időközben tegyél félre. Spórolj a jövődre, a feléd tartó lehetőségekre, az álmaidra és minden ilyesmire.

Nem minden nő barátnő

Imádom az igazi, őszinte női barátságokat és ismertségeket. Azokat, amelyekben bizalmat adunk és kapunk, amikben támogatjuk egymást, bármi is legyen. Viszont ez nem minden esetben van így és meg kell tanulnunk, hogy sajnos nem minden nő lesz a barátnőnk. Ez pedig így van rendjén.

Félreértés ne essék, én is naivan rohantam bele a sister-from-another-mister szivárványosnak tűnő világába. Támogatója is vagyok annak, hogy mi nők egymásért dolgozzunk, ne pedig egymás ellen. Előbbi amúgy is sokkal kevesebb energiát emészt fel, ellenben jó érzéssel tölt el. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nincs meg a kémia. Én hiszem, hogy ahogyan egy férfi és egy nő egy hullámhosszra kerül a találkozás alkalmával, éppúgy keletkezhet baráti szikra két nő között. Viszont amikor az alaphelyzet nem éppen ilyen rózsás, akkor megy az áskálódás, a képmutatás és egyéb nyalánkságok. Sajnos ezeket nagyon nehéz kezelni és sokunknak nem is megy – mint ahogy például nekem sem.

Mint minden embernek, nekünk is jogunk van ahhoz, hogy beismerjük magunknak és a másiknak is, amikor nem jó az adott helyzet. Én úgy gondolom, hogy az sem szégyen, ha mi nem is érezzük úgy, hogy ezen a jövőben feltétlenül sokat kellene dolgozni. Egy nekünk rosszat akaró nőt ugyanis nem nekünk kell megjavítani. Nem a mi felelősségünk oktatni őt a testvériségről, az összetartásról és a becsületről. Tettekkel és példamutató viselkedéssel persze statuálhatunk példát a másik részére. Egy feléd eleve rossz irányból közelítő nőt azonban igenis kizárhatsz a környezetedből. Annyi oka lehet egy ilyen viselkedésnek, amennyit elképzelni sem tudunk, így talán jobb, ha nem is folyunk bele. Egy számunkra kellemetlen szituációból tehát jogunk van bűntudat nélkül kisétálni, ez nincs másképpen egy női kapcsolat esetében sem. Ezzel pedig nem azt akarom mondani, hogy ne is próbálkozz. Mi Nők azért kell, hogy adjunk egymásnak néha egy szükséges új esélyt. De amikor harmadszorra futsz neki ugyanannak a falnak, akkor ott az ideje az irányváltásnak.

Jogod van

Ha már annál tartunk, hogy miket tehetsz meg, akkor folytatnám a listát. Lányként, nőként nehezedik ránk egy kimondatlan súly, miszerint egy bizonyos módon kell viselkednünk. Szépen ülj, szépen beszélj, ne emeld fel a hangod, ne legyél illetlen! Csupa utasítás, amely behatárolja a viselkedésünk mozgásterét. Ezzel egyébként szerintem nincsen semmi baj, mivel egy nő tényleg legyen igényes a viselkedésére. Azonban sok esetben megeshet, hogy annyira a fejünkbe szállnak ezek a mantrák, hogy egy idő után semmire nem merünk nemet mondani vagy őszintén reagálni. Pedig nem csak lehet, kell is nemet mondani:

  • Ha alkohollal kínálnak, de te nem kérsz, akkor nem kell innod.
  • Ha elhívnak valahova, de te nem akarsz menni, akkor nem kell elmenned.
  • Ha megmondják, mit viselj, de te azt nem akarod, akkor nem kell felvenned.
  • Ha valaki nyomul és fullaszt a jelenlétével, akkor nem kell elviselned.
  • Ha nem tetszik egy ember viselkedése, akkor nem kell eltűrnöd.
  • Ha van mondanivalód, akkor nem kell csendben maradnod.
  • Ha meg akarsz húzni egy határt, akkor van hozzá jogod.
  • Ha kérdésed van, nem kell magadban tartanod.

Ezek által ugyanis nem leszel kevésbé illedelmes.

Egy ideig én sem tudtam egyébként nemet mondani és ezeket a helyzeteket kezelni. Mindig attól tartottam, hogy vagy megbántom az adott embert, vagy az őszinteségem miatt kevésbé fognak kedvelni. Szerencsére a megfelelő könyvek, cikkek olvasását és egészen sok önvizsgálatot követően rájöttem, hogy ezek a gátak és félelmek miért alakultak ki bennem. Illetve kisilabizáltam azt is, hogy a lényeg a megérzés. Minden olyan helyzetből, ami a megérzésed szerint neked nem jó, abból jogod van kilépni. El lehet attól sétálni, nemet lehet rá mondani. Persze nem kell durván, csak olyan szépen, nőiesen. Ha pedig attól tartasz, amitől annak idején én is, akkor itt van, ami nekem segített: tartozol magadnak annyi tisztelettel, hogy a számodra kellemetlen helyzeteket nem tolerálod szó nélkül.

Te ülsz a vezetőülésben

Egy ideje próbálok odafigyelni arra, hogy ha tanácsot is kérek valakitől, a saját véleményem legalább ugyanannyit, de inkább többet nyomjon a latba, mint a másik által mondott okosságok. Erre azért próbálok nagyon odafigyelni, mert korábban észrevettem magamon, hogy egyre apróbb dolgokra is mástól vártam a válaszokat. Inkább követtem volna valaki ledobált morzsáit, mint a saját utamat megkeresni és azon haladni.

Egy nagyon okos Nő egyszer azt mondta nekem, hogy hallgassak meg minden tanácsot, de csak azokat fogadjam meg, amelyeket a magaménak érzek. Időről időre eszembe jutnak ezek a szavak; életem egyik legjobb tanácsa ez volt. Persze lehetséges, hogy vannak emberek, akiknek ez mindig is alapvető volt, de szerintem sokunk elmerül a rengeteg majd-én-megmondom-nekeddel és véleménnyel teli világban. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi számunkra ismeretlen ember véleményét követjük önszántunkból a közösségi médián és hagyjuk, hogy ezek a tartalmak kihassanak a saját életünkben hozott döntéseinkre, a mindennapokban alkalmazott gondolkozásunkra! Szerintem ez pedig így nem helyes. Érdekes persze, hogy ezt pont egy tanácsokkal megtelített bejegyzésben írom, de mint az elején is említettem, ez inkább egy nővéri tapasztalatmegosztás.

Szóval vezess te. Ott fordulj be, ahol te akarsz, azokért a dolgokért állj meg, amikért te szeretnél. Kicsit utazz egyedül, mert aki az anyósülésen ragad, annak mindig lesznek meglátásai a vezetéseddel kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy saját magunkkal egyetértsünk, de ez valószínűleg nem fog megtörténni akkor, ha folyamatosan más véleményét kergetjük.

Ne okoskodj

Ez nem tanács, csak emlékeztető magamnak, hogy itt az ideje rövidre zárni a témát. Remélem, hogy hasznosnak találtátok a szavaimat, és tudtam legalább egy ici-picit segíteni Nektek. Az élethez nincsen használati útmutató, így mindig magad írod a szabályaid. Így tettem én is, amikor nekiálltam a helyzeteket a fentiekben megosztottak alapján szemlélni. Talán ha megpróbálod ezt a gondolkozásmódot, akkor segítesz magadon vele, de az is lehetséges, hogy teljesen máshogy vélekedünk. A szerencsénk az, hogy ettől még nem leszünk kevésbé értékes nővérek. ?❤️

Búcsúzóul pedig itt egy kép, ahogy magamnak örülök:

Vigyázzatok magatokra és legyetek önmagatok.

Bisous,
Fanni

Hozzászólás