Bejegyzések

Stílustippek I. – Három stílus egyszerűen

Helló Mindenki!

Nagyon izgatott vagyok ezzel a bejegyzéssel kapcsolatban, ugyanis régóta tervezem elindítani a Stílustippek oldalt itt a blogon, úgyhogy ez egy különleges nap számomra. De minek is írogatok én Stílustippeket? Elmesélem.

Az sosem volt számomra kérdés, hogy divattal szeretnék foglalkozni – először rajzolgattam, ruhákat terveztem magamnak itthon, amatőr szinten. Aztán belevetettem magam stylistok könyveibe, blogjaiba és elhatároztam, hogy stylist leszek. Ez utóbbi egy kicsit hamarabb elkopott, elveszett a varázsa. Az élet pedig másfelé sodort, és elkezdtem írogatni. Már fiatalabb koromban is, amikor nem rajzoltam, akkor egy jegyzetfüzet fölé görbülve jegyzetelgettem mindent, ami érdekelt vagy éppen a fejemben járt. Ez a hóbort pedig szépen lassan megkomolyodott és most itt vagyunk a blogon. Most már nem divattervező vagy stylist szeretnék lenni.

Most tanácsot szeretnék adni, segítő kezet nyújtani azoknak, akik nem szeretnek és nem is tudnak okosan vásárolni vagy dönteni, amikor öltözködésre kerül a sor.

Amikor elindítottam a blogot, előre tudatosan felépítettem a fokozatokat. Az első lépcsőfok az volt, hogy bemutassam Nektek, milyen az én stílusom, kicsit megismerjetek. Most pedig fellépünk a level 2-ra és az eddig megszokott bejegyzések mellett minden hónapban kaptok egy Stílustippek bejegyzést, ami egy kicsit hosszabb lesz az átlagnál, viszont többet is nyújt. Ezekben a posztokban valóban segítő kezet szeretnék nyújtani nektek ahhoz, hogy megtaláljátok önmagatokat a szekrényetekben lapuló ruhadarabokban.

Amióta az eszemet tudom, imádok vásárolni, öltözködni – ezt eddig is kismilliószor leírtam és valószínűleg már rettentően unjátok. Viszont a nagy tapasztalatomnak köszönhetően, az utóbbi időben megváltoztak a vásárlási szokásaim. Nem az alapján döntöm el, hogy egy-egy ruhadarab hazajön-e velem vagy sem, hogy mennyire tetszik, hanem a praktikussága, kombinálhatósága alapján. Én a vásárlások során szeretem úgy vizsgálni az adott darabot, hogy közben fejben végigfuttatom, mivel tudnám viselni. Így pedig kialakul körülbelül három-négy konkrét look a fejemben és csak ezután vásárolom meg az adott ruhadarabot.

Ez adta a legelső Stílustippek bejegyzés alapját is. Összeállítottam egy base szettet, ami viszonylag a jelenlegi trend szerinti, kényelmes, letisztult, egyszerű és az én stílusomat tükrözi. Erre az egyetlen szettre pedig három különböző stílusú megjelenést építettem fel. Ezeket bármikor szívesen viselném, és mivel minden stílus különböző, minden hangulatomhoz társul egy.

Készen álltok rá, hogy összeállítsunk Nektek is három outfitet, amit imádni fogtok? Remélem igen 🙂

Az alap szettünkkel kapcsolatban vannak a legnagyobb elvárások.

Nem lehet túl színes, túl mintás, túl kirívó és nem függhet túlságosan a szeszélyes időjárástól. Én ezért egy fekete-fehér szettet választottam. Az ujjatlan garbó már sejteti az őszt, mégis hagy egy kis szabad bőrfelületet, amit a délutáni 26 fokban még megmutathatok. A nadrág pedig olyan könnyed, mint a kezdeti őszi szellők, így biztosan nem lesz túlságosan melegem.

Be kell valljam, engem nagyon bosszant, hogy a divatvilágban körülbelül sosem foglalkoznak az időjárás kérdésével. Rendben, valószínűleg nem mindenki olyan fagyos, mint én, de attól függetlenül azt gondolom, hogy az emberek többségénél nagyon is döntő kérdés a napi időjárás. Így azt javaslom, hogy amikor összeállítjátok az alapvető szettet, figyeljetek arra, hogy ez egy olyan alap legyen, amire rétegesen tudtok öltözködni, illetve napsütésben és esőben is kényelmes marad a szett. Ha konkrétumra is szükségetek van, akkor azt javaslom, hogy a mikrószálas anyagokat, mini szoknyákat és társait hanyagoljátok.

Felső: Zara
Nadrág: Zara

Ha egy átlagos hétköznapon kell felöltöznöm – ami bevallom, elég gyakran megesik -, szeretek részben elegáns lenni. Ez pedig nem könnyű, hiszen vagy elegáns az ember lánya vagy nem – gondolnánk elsőre. A helyzet viszont nem is annyira rémes, hiszen egy jó cipővel, kardigánnal vagy kabáttal is elérhetjük már a kívánt hatást. Az én hétköznapi szettemnél az volt a szempont, hogy kényelmes legyen, hiszen hétfőtől péntekig csak rohanunk, ügyeket intézünk stb., így nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy kényelmetlen legyen a szett. Bármennyire is stílusos és menő tud lenni egy 10 centis sarkú cipő, az nem a futkozós hétköznapokra való. Én a maszkulin cipőt találtam a legjobb megoldásnak, mert szerintem ezzel egyszerre lehetünk letisztultak, elegánsak, miközben a komfort zónán belül maradunk. A púder színű kabát pedig nem túl sok, de nem is törpül el, egyenrangú félként működik a szettben. Éppen kellemes viselet a reggeli és esti hűvösebb hőmérséklet esetén. Ebben a szettben minden egyes darab egy egyéniség, mindegyikre szükség van, nincs felesleges réteg, de nem is túl kevés a ruhadarabok száma.

Kabát: Zara
Cipő: Zara
(Most már lassan mást is fogok viselni, nem csak Zara cuccot.)

Viszont vannak olyan napok, amikor kimondottan sportos szeretnék lenni. Ez általában olyankor fordul amúgy elő, amikor új sneaker cipőt üdvözölhetek a gyűjteményemben és szeretném megmutatni a nagyvilágnak, mennyire imádom az új szerzeményemet. Emellett pedig nagyjából minden héten van egy-egy nap, amikor úgy kelek fel, hogy „hú, de sportos akarok ma lenni”. Elsőre talán nem is gondolnánk, de erre a viszonylag elegáns alap szettre is építhetünk sportosan. Én ehhez egy farmer kabátot és a világ legkényelmesebb slip on cipőjét választottam. Ez a cipő volt az első slip on-om, és kicsit már rossz bőrben van, de azért még nyúzom. Mielőtt ezt beszereztem, fogalmam sem volt róla, mennyire kényelmes és praktikus egy ilyen cipő – eszméletlenül egyszerű fel- és levenni, kényelmes, jól néz ki és még sorolhatnám. Szóval vegyetek slip on-t.

Be kell ismernem, hogy erről a szettről gondoltam azt, hogy talán nem fog annyira összeállni egy egésszé ez a sportos megjelenés az elegáns alappal és nekem a három közül ez lett végül a kedvencem. Annyira egyszerű és mégis annyira belevaló nőszemélynek érzem benne magam. Ebben az outfitben olyan érzésem van, mintha meg tudnám váltani a világot egy perc alatt. Ezért éri meg kísérletezni, Hölgyeim és Uraim!

Farmer kabát: New Yorker
Cipő: Zara

Az utolsó összeállításban pedig már a jövőbeli énemet látom – itt megérkezett a komoly üzletasszony Fanni 😀

Ez a párosítás ugyan a legegyszerűbb színeit és formáit tekintve, mégis ad egy tartást a teljes megjelenéshez. Ez a szett nem csak annyiból állt, hogy felvettem egy fekete blézert meg egy magassarkút. Ezzel együtt járt a magatartás, a komolyság, a megkérdőjelezhetetlenség, a sikk, a nőiesség végtelensége. Tisztában vagyok vele, hogy „néha” képes vagyok túlozni, de higgyétek el, hogy ez nem az. Ez számomra egy igazi power suit volt.

Blézer: Stradivarius
Cipő: André

Ennek az összeállításnak is van egy tanulsága, amit szeretnék megosztani Veletek. Gyakran azt gondoljuk, hogy az egyszerű, egyszínű, fekete-fehér szettek unalmasak. Nézzétek meg a fotókat. Én mindent látok ott, csak unalmat nem. Éppen ezért szeretnék mindenkit biztatni arra, hogy ne féljetek az egyszerűségtől! Tudom, hogy ebben a túlfejlődött világban tele vannak a legunalmasabb mindennapjaink is elvárásokkal, de éppen ezért kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk arra, hogy önmagunk maradjunk minden percben. Azt gondolom, hogy minden korosztállyal szemben ott bujkál az elvárás, hogy mindig tudjunk újat mutatni és színes egyéniségek legyünk. Csak azt felejtjük el mindeközben, hogy fekete-fehérbe öltözve is lehet színes a személyiségünk. Hiszen hogyan lehetnénk magabiztosak valamiben, amit nem érzünk a magunkénak? Csakis úgy győzhetjük meg a körülöttünk lévőket is, ha mi magunk biztos talajon állunk. Számomra az a power suit lényege, hogy megingathatatlan vagyok.

Amikor összeállítjátok a saját üzletasszony vagy éppen üzletember megjelenéseteket, ez a kérdés döntsön, amikor a tükörbe néztek: ebben valóban megingathatatlan vagyok? Ha a válasz igen, nyert ügyetek van 🙂

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor most ezekhez a szettekhez milyen táskát, ékszert kellene viselni? Ezeket direkt nem viseltem a fotózás során, meg is mondom, miért. Ez a bejegyzés alapvetően annyi információt és tanácsot foglal magában, hogy nem érzem ide valónak a táskákat vagy ékszereket. Ha tényleg szeretnétek elsajátítani az igényes és tudatos öltözködést, akkor azt nem a kiegészítőkkel kell kezdeni. Szerintem elsősorban a domináns tényezővel kell foglalkoznunk, ez pedig a ruha. Ha ezzel már egyszerűen és magabiztosan tudunk bánni, jöhetnek a táskák, ékszerek és minden más nyalánkság.

Ez lett volna hát a blog történetének első Stílustippek bejegyzése. Őszintén remélem, hogy tudtam Nektek segíteni és hogy most azonnal szaladtok a szekrényetekhez, hogy Ti is összeállítsatok magatoknak három ilyen megjelenést. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mit gondoltok úgy alapvetően a Stílustippekről. Szerintetek jó ötlet? Örültök neki? Vagy inkább ne is folytassam? Írjátok meg mindenképpen, ha van véleményetek! 🙂

Jövő héten pedig újra találkozunk!

A csodálatos fotók alkotója: Keller Lili

Bisous,
Fanni 

Hozzászólás