Bejegyzések

Budapest Central European Fashion Week AW19

Szép napot, Mindenkinek!

Egy ideje már távol voltam a blogtól, mivel az utóbbi alkalmak egyikével megígértem, hogy csak akkor fogok újra írni, amikor tényleg lesz értelmes közölnivalóm. Képzeljétek, ez az idő is eljött végül és most szorgalmasan gépelek, ahogy azt kell.

Nem is akármivel „térek vissza”, hanem azzal a hírrel, hogy akárcsak tavaly, idén is jártam a tavaszi Fashion Weeken Budapesten, tisztességes nevén nevezve a Budapest Central European Fashion Week AW19-en (AW19: Autumn/Winter 2019). Az események egy héttel ezelőtt, 2019. március 29-én, pénteken kezdődtek Budapesten a Várkert Bazárban, ahol a magyar és közép-európai divattervezők megnyitották a hétvégét, ami csakis és kizárólag a divatról, a couture művészetről és a legújabb trendekről szólt.

Akárcsak tavaly, idén sem rejtem véka alá a véleményem, ami a kreációkat illeti. Összesen 9 db show-n vettem részt, szombaton és vasárnap, amelyekről már a bemutatók alatt készítettem jegyzeteket, hogy teljesen őszinte lehessen ez a bejegyzés. Ahhoz pedig, hogy igazán releváns legyen, kénytelen vagyok az utazásommal kezdeni a történetet.

Az elmúlt hétvégém pénteken kezdődött, amikor is nagyon sikkesen felszálltam a vonatra az abnormálisan hatalmas bőröndömmel és egy francia Vogue-gal, amit egy igazán kedves ismerősömtől, Erikától kaptam. Már a vonaton elkezdtem gondolkozni azon, mire is számíthatok, mit láthatok majd a bemutatókon. Alapvetően álmodozó típus vagyok, aki szeret mindenféle dolgon agyalni, így jól is esett kicsit elmerülni az elképzeléseimben. Hogy őszinte legyek, tavaly teljesen más attitűddel érkeztem a divathétre: akkor egészen konkrét terveim, vágyaim és ezáltal elvárásaim voltak. Ez alkalommal azonban másképp indultam útnak: csak jól akartam magam érezni, kicsit kikapcsolódni és alaposan megfigyelni mindent, amit csak lehetőségem volt látni.

Viszont még mielőtt igazán hosszú lenne ez a bejegyzés, el is kezdem boncolgatni mindazt, amiért itt vagyunk: kezdődjön a Fanni féle kollekcióelemzés!

TOMCSANYI

Az első bemutató, amit megnéztem, Tomcsányi Dóráé volt. Igyekeztem minden bemutatón nem csupán a ruhákat nézni, hanem megfigyelni az atmoszférát is, amit a bemutató hoz magával. Szerintem mindegyik show-nak megvan a maga hangulata, amelynek nagy részét a kollekció darabjai és a zene adja. Ha pedig ez a kettő összhangban van, akkor felépül a bemutató atmoszférája, amely mindenképpen kivált belőlünk valamilyen érzést.

Számomra a Tomcsanyi show elhozott egy csipet Olaszországot abban a pár percben. A zene temperamentuma, a lenge ruhák, a csík-, négyzet- és virágminta, valamint a pasztell színek egyvelege bennem felidézte a hamisítatlan olasz életérzést, aminek köszönhetően ösztönösen mosoly ült ki az arcomra. Olyan érzésem támadt, mintha a legnagyobb problémánk éppenséggel az lenne, hogy milyen gelato-t válasszunk a heves temperamentumú olasz fagyi árusnál.

A bemutatót nagyon sikkesen egy földig érő fekete ruha zárta.

Annak ellenére, hogy az én ízlésemhez mérten túl sok szín mutatkozott meg a kollekcióban, nagyon tetszett, méghozzá az atmoszférája miatt. 🙂

Fotók: A BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

CELENI

Sokáig gondolkoztam, hogyan kezdhetném el ezt az elemzést, mert ha azt nézem, milyen érzéssel töltött el ez a bemutató, akkor azt kell mondjam: nagyjából semmilyennel. Amit feljegyeztem magamnak az, hogy sok a szín, nincsenek minták, néha használ szegecseket és ugyanúgy fekete ruhával zár, mint Tomcsanyi Dóra. Továbbá felírtam magamnak, hogy van benne egy kis business woman vonal, egy nagyon halvány, bár lehet ezt csak én képzeltem bele a kollekcióba és nem is igazán volt ilyen rendeltetése egyik darabnak sem.

Az utolsó fekete ruha háta nagyon különleges volt: mély kivágással dísztették ezt a darabot, amely egészen a csípő vonaláig leért, és egyetlen csíknyi anyag kötötte össze a ruha hátát a nyakrésszel. Ez elnyerte a tetszésem, a többi darab viszont annyira engem nem fogott meg.

Update: másodszor is végigpörgetve a képeket azt mondanám inkább, hogy a darabok nagy része nem fogott meg engem, viszont néhány kiemelkedő kreáció tetszett.

Fotók: a BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

LAFORMELA

A LAFORMELA brand egy csehszlovák tervezőpáros, Miroslava Kohutiarova és Antonin Soukup közös munkájának gyümölcse. Az első két bemutató nőiessége és finomsága után ez a show számomra egy igazi bomba volt, olyan mint a reggeli kávé, ami felébreszt az álmodozásból. Nagyon lényegre törő volt minden darab és elképesztően vagány életérzést hozott magával a teljes kollekció. Azt jegyeztem fel magamnak, hogy „köze nincs a romantikához”, amit a mai napig így is gondolok és szerintem ez egyáltalán nem probléma. A LAFORMELA show valóban elgondolkoztatott néhány új megoldáson, még ha nem is feltétlenül viseltem volna a kollekció nagy részét.

Ami engem kimondottan megfogott az a szín- és anyaghasználat volt, ezek különösen tetszettek.

Fotók: a BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

ROMANI

Az idei volt életem első Romani show-ja, amin nagyon örülök, hogy részt tudtam venni, mert ez bizony felejthetetlen élmény. A márka őszi, téli kollekciója valóban színesre sikerült: a domináns szín a piros volt, amelyet különféle anyagokkal és mintákkal díszítettek a tervezők. Annak ellenére, hogy nem viselném én magam egyik darabot sem, ez a show volt az egyik különös kedvencem. Nagyon érdekes volt a kis szőlő kulcstartó és a szőlőt imitáló ékszerek. Az anyagokon gyakran felbukkantak különféle gyümölcs motívumok, emellett pedig a virágminta, azon belül is a rózsa volt sok darabon fellelhető.

Amiért pedig ez a show volt a kedvencem az nem más, mint maguk a tervezők: Varga Erika és Varga Helena. A testvér tervezőpáros ugyanis olyan valóságos és magával ragadó volt, hogy arra őszintén nem találtam szavakat. A bemutató után hatalmas üdvrivalgás tört ki, mikor ők ketten kiléptek a backstage-ből és az arcukon őszinte örömöt láttam.

Azt jegyzeteltem le, hogy ” a Romani show egy ünnepség volt, ahol az egyediséget ünnepeltük”. Azt hiszem, ennél nem is szeretnék és nem is tudnék többet mondani. 🙂

CHATTY

A CHATTY egy újabb cseh márka, amely Radka Sirková és Anna Tusková terezőpáros vezetésével működik 2004 óta. Nagyon szerettem volna szépeket írni erről a show-ról, de sajnos nem tudok. Nekem egyáltalán nem jött át semmilyen hangulat a bemutató alatt, nem tetszett az anyaghasználat, nem értettem meg a kollekció mondanivalóját. Egy dologra figyeltem fel: a fekete vékony bőrzokni – magas sarkú fekete bőrszandál párosításra, ami egyébként egy zseniális ötlet volt. Ezen kívül viszont sajnos semmi mást nem tudok mondani róla.

Fotók: A BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

ARTISTA

Az Arista bemutató eléggé hasonlatos volt számomra az előző márka, a Chatty bemutatójához. Nem stílusában vagy a ruhadarabokban, hanem az érzésben – vagyis annak hiányában. Szintén nem váltott ki belőlem túl sok érzelmet ez a kollekció. Az én ízlésemhez képest nagyon széles is volt a színskála, valamint nem is teljesen értettem, mi alapján kerültek bele a darabok ebbe a kollekcióba. Én a saját világomban ezt három külön show alatt mutattam volna be, mert így egyben a darabok eléggé kesze-kuszává és érthetetlenné tették a bemutatót.

Fotók: A BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

CUKOVY

A szombati nap vége felé elérkeztünk végre az én személyes kedvencemhez, amit nagyon kíváncsian és izgatottan vártam egész nap: a Cukovy bemutatóhoz. Először a pontosan egy évvel ezelőtti BCEFW-n figyeltem fel erre a magyar márkára, amely számomra akkor a legmaradandóbb élményt nyújtotta. Már akkor is tetszett a sötét színhasználat, az érdekes szabások és figyelemfelkeltő megoldások.

Ez idén sem alakult másképp, pontosan olyan érzéssel töltött el a Cukovy bemutató, mint amire számítottam. Nem tudom egyetlen tényező segítségével meghatározni azt, amiért ennyire tetszik a márka nagyjából minden döntése, hiszen sok alapvető tulajdonságuk miatt tetszenek a darabok. Imádom az egyszerű színhasználatot, a lényegre törő vonalakat, a vagány megoldásokat és azt, hogy ennyire inspiráló az egész kollekció. Ha bármilyen lány lehetnék, én Cukovy lány szeretnék lenni.

Fotók: A BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

CAKO

Miután a szombati napot én sikeresen zártam a Cukovy-val (a Nanushka és Nubu bemutatókon már nem maradtam), vasárnap délután energikusan érkeztem meg a Várkert Bazárba. Aznap már csak két show-t volt időm megnézni, illetve ez a kettő volt az, ami igazán nagyon érdekelt. Szerencsére jól döntöttem, mert mindkettő nagyon tetszett.

A Cako márkáról már hallottam, olvastam többször is korábban, de különösebben sosem figyeltem fel rá. Az idei bemutató után úgy érzem, ez is egy újabb személyes kedvencemmé vált. A márka őszi, téli kollekciója nagyon összeszedett volt, én kimondottan éreztem az egységet minden darabon. Talán ez volt az a tényező, amit igazán hiányoltam az Artista bemutatón: az összeszedettséget. A Cako bemutatón mondhatni tökéletes összhangban volt minden darab egymással, tisztán lehetett érteni a tervező gondolkodását a divatról.

Az is igazán tetszett, hogy minden darab nagyon letisztult volt, semmilyen túlságosan trükkös megoldás, kevert anyag nem zavart bele az összképbe. Az alapvető színskála a kék és szürke/ezüst palettán mozgott, ami az én tetszésemet különösen elnyerte. Ez a bemutató tehát abszolút sikert aratott nálam. 🙂

Fotók: A BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

ZSIGMOND DORA MENSWEAR

Egy teljes hét telt el azóta, hogy ott voltam a BCEFW-n és a mai napig úgy érzem, hogy számomra ez a bemutató volt a tökéletes megkoronázása ennek az eseménysorozatnak. Tavaly lecsúsztam a Zsigmond Dóra show-ról és már akkor is nagyon sajnáltam, mert sok jót olvastam a márkáról és a tervezőről is. Idén tehát nem volt kérdés, hogy ezen a bemutatón mindenképpen szeretnék részt venni. Nem is bántam meg.

Ha választanom kellene azok közül, amiken részt vettem, azt mondanám, hogy ez a show volt a leginkább összeszedett, megtervezett és legkülönlegesebb is. A modellek nem olyan alakzatban vonultak a kifutón, ahogyan az összes többi bemutatón, a végső kivonulás is roppant érdekes volt és ezáltal olyan maradandó emléket nyújtott az egész, hogy ha akarná sem tudná elfelejteni az ember. Az egész bemutató végtelenül menő volt, nagyon mai és mégis különleges. Szerintem Zsigmond Dóra egy zseni.

Arról pedig, hogy mennyire érdekes volt az egész bemutató, az is árulkodik, hogy árva betűt nem tudtam jegyzetelni közben, annyira lekötötte a figyelmem, hogy mi folyik a kifutón.

Fotók: A BCEFW hivatalos Facebook oldaláról

A bemutatók között a látogatóknak lehetősége nyílt megtekinteni a Mol Pop Up Store-t, ahol olyan különféle márkák állították ki termékeiket, mint a Zia, az Abodi vagy az Agnes Kovacs. A Pop Up Store-on kívül pedig külön standoknál lehetett megcsodálni például Haklik Zita, a Babushka ékszermárka tervezője kreációit.

Összességében azt mondhatom, hogy nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt részt venni az idei Budapest Central European Fashion Week-en, sok újdonságot láttam és inspiráltan, új élményekkel telve jöttem haza. Azt hiszem, ezt a hétvégét sikerült igazán aktívan eltöltenem. Ezzel a lendülettel pedig valóban visszatérek a blogra, már több ötletem is van, szeretnék újra írni Nektek a divatról alkotott elképzeléseimről és egy éppen általam is tesztelés alatt álló állapotról.

Hamarosan újra jelentkezem, addig is legyetek elbűvölőek!

Bisous,
Fanni

Hozzászólás