Bejegyzések

Bőrpercek I.

A világon mindig is a közéleti témák centrális soraiban mozgott a szépség, és minden kornak megvolt a maga ideálja. Mivel én is aktív használója vagyok a közösségi médiának, sajnálkozva látom, mennyire egészségtelen és hamis ideálokat alakít ki a jelen generációk sora – köztük az én gen Z-m is. Mivel a rengeteg plasztikával, feltöltéssel, képszerkesztéssel, és az ezekből következő testképzavarral, valamint természetellenes elvárások soraival egyáltalán nem értek egyet, ezeknek egy jó ideje hátat vetettem.

Szerencsére ezeket a szépségideálokat senkire nem erőltetik rá. A mi döntésünk, hogy a bizonyos beavatkozásokkal, saját megjelenésünk elmaszkírozásával élünk vagy sem. Én úgy döntöttem, hogy ebből nem kérek, teljesen szuperül megvagyok nélküle. Ellenben a természetes szépséget, az apróbb tökéletlenségeket szeretem és tisztelem.

Őszinte híve vagyok a megelőzésnek, az ápolásnak. Azt, amit kaptam az élettől, próbálom megóvni és adott esetben fejleszteni. A tudatos bőrápolást azért tartom nagyon fontosnak, mert a bőröm szép, természetes és egészséges élettartamát tudom általa meghosszabbítani. Tetszik, hogy annak, amit teszek, jótékony hatása van, általa fejlődik a bőröm állapota, és remélhetőleg egészségesebb lesz. Emellett nagyon fontos a bőrápolás, vagy talán általánosságban önmagunk ápolásának a lelki hatása. Az, hogy foglalkozunk magunkkal, odafigyelünk a testünk által küldött jelekre, majd ezekre megfelelő válaszokat és gondoskodást adunk, szerintem nagyon is jót tesz a lélek nyugalmának. A bőrápolás által sokkal közelebb kerülünk önmagunkhoz, ez is egy lehetőség arra, hogy megismerjük a saját reakcióinkat és a határainkat. A bőrápolási választásaink által pedig tettekkel is hozzájárulunk önmagunk ápolásához és szeretetéhez, miközben a szépségünket is óvjuk.

Pár éve már-már mániákusan foglalkozom a bőrömmel, erről a témáról pedig órákat tudok beszélni. Éppen ezért jutott eszembe a Bőrpercek bejegyzéssorozat, amelynek során, több poszton keresztül megosztok Veletek minden tapasztalatot és tudást, amiket az elmúlt években szereztem és be is váltak. Ezáltal pedig teszünk együtt egy jó nagy lépést az önelfogadás, önszerelem és magabiztosság Szentháromságának irányába.

Ez a poszt nem lesz tele szponzorált illatos szarságokkal, meg kuponkódos botox akcióval, mert én őszintén hiszem, hogy nem kell műanyaggal feltölteni a felszínt, ha kicsit odafigyelünk és megtesszük a szükséges, tudatos lépéseket – időben. Itt tenném hozzá, hogy a bőrápolást nem lehet túl korán elkezdeni. Az, hogy az első éjszakai krémeddel 25 éves korig várni kell, egy hatalmas nagy badarság. Nagyon örülnék, ha egyre többen lennének a tudatos bőrápolók jelen a közösségi médiában és stabil erővel kiszorítanák a csillogó arcmaszkokban fake mosolygó egyéneket, mert mégiscsak 2021-et írunk pár napon belül. Itt az őszinteség ideje.

Na de most, hogy kiokoskodtam és kimorogtam magamat, elkezdem leírni, hogy miket tanultam meg a bőrápolással kapcsolatosan. Pár dolgot persze előtte még szeretnék leszögezni, ezek egyike: nincs papírom a bőrápolási tanácsok osztogatásáról. A bejegyzésben a saját tapasztalataimat és döntéseimet írom Nektek le, de ezzel nem szeretném azt mondani, hogy ez biztosan mindenkinek használni fog. Mivel mindenki bőre máshogyan reagál, nem tudom garantálni, hogy amit én használok és csinálok, az egy bombabiztos rutin és mindenkinek ezt kell követni. Szóval szépen kérlek Titeket, hogy kezeljétek helyén a dolgot, nézelődjetek, olvasgassatok és ha valami megtetszik abból, amit írok, akkor a saját döntésetek alapján próbáljátok ki vagy könyveljétek el magatokban, hogy a Fanni bolond, ez van. 🙂

És még egy kis apróság, mielőtt fejest ugrom az alpontokba: a bőrápolási döntéseim meghozatala, és a termékeim beszerzése, használata előtt több forrásból is tájékozódom. Megpróbálom az interneten megbízható szakemberek véleményét felkutatni és az ott olvasottakat a magam tapasztalataira igazítani. A közösségi médiában két embert követek ezzel kapcsolatosan: Okosszépség Instagram oldalát és Hyram Youtube-csatornáját. Nagyrészt ebből a két forrásból gyűjtöm be a termékjavaslatokat, amelyeket a saját rutinomba illeszthetőnek találok. Ezt követően utánanézek a termékeknek, az összetevőknek és a használatuknak. Próbálok általában legalább két forrásból informálódni. Ha van hozzájuk dermatológiai tapasztalat vagy javaslat, azt is gondosan elolvasom, mert ezek nagyon hasznosak. Igen, tudom, hogy ez tökre időigényes, de engem valóban érdekel, mit teszek a bőrömre. Ezt a két embert mindenkinek őszintén ajánlom, a bőrápolási döntéseimet ugyan saját magam, de az ő véleményeik és javaslataik alapján hoztam meg.

Az a bizonyos bőrtípus

A legalapvetőbb lépés az, hogy meghatározzuk a saját bőrtípusunkat. Ezt úgy a legegyszerűbb megállapítani, hogy megfigyeljük, egy nap folyamán hogyan változik a bőrünk felszíne. Én például kombinált-olajos bőrrel vagyok megáldva, mivel az orcáimon és az állkapcsomon majdnem semmilyen változás nem ütközik ki napközben, a T-vonalam (homlok-orr- áll) viszont fényesedik eléggé rendesen. Emellett aknéra, pattanásokra hajlamos a bőröm a T-vonalban – ez olajos bőrtípus esetén nem meglepő, bár nem is törvényszerű, hogy a kettő kéz a kézben jár. Ezek általában purging (tisztulás), hormonok, vagy bizonyos ételek miatt alakulnak ki nálam, de egyébként ennél több oka is lehet a piros ellenségek megjelenésének. A bőrtípusunkkal tehát azért nem árt tisztában lenni, mert minden fajtának más és más ápolásra van szüksége. Én a következőkben kombinált-olajos, aknéra hajlamos bőrre vonatkozó ápolási szokásokat fogok Veletek megosztani. Emellett a következő bőrtípusokkal lehet még rendelkezni:

  • Normál – semmi fényesedés, semmi szárazság sehol
  • Zsíros/olajos – mindenhol tiszta fény a Nő feje
  • Száraz – a bőr húzódik, érezhető és szemmel látható a szárazság
  • Kombinált-száraz – olyasmi, mint az enyém, csak a T-vonal vagy az orcák szárazak, nem fényesek

Amikor elkezdtem keresgélni a bőrápolásom legelején, akkor tanultam meg, hogy igazából az olajos bőr miért is van. Ennek az oka az, hogy a bőrünk mirigyeiben megindul a faggyútermelés, ami az olajos típus dehidráltsága miatt túlműködik, így a bőr saját magát hidratálja. Ebből pedig mi azt látjuk, hogy fényesedik az arcunk. (Szépen kérek Mindenkit, aki ennek a reakciónak a pontos biológiai megfogalmazását ismeri, hogy ne utáljon érte nagyon, hogy ennyire konyhanyelven fogalmaztam meg. Köszi!) Ha csak kívülről nézzük, hogy mi is történik a bőrünk felszínén, talán az első gondolatunk az, hogy akkor nem kenjük tele 28-féle hidratálóval a bőrünket, hanem inkább „szárítjuk”, ami hatalmas hiba. Hidd csak el, tapasztalatból mondom. Hiszen a zsíros/olajos bőrnek pontosan a helyes tisztításra, ápolásra, és hidratálásra van szüksége. Tanulság: nem szárítjuk ki az olajos bőrt!

Összetevők

A tudatos bőrápolás második lépése, hogy az ember lánya tisztában legyen az összetevőkkel, hiszen rajtuk áll vagy bukik az erőfeszítésünk hatékonysága. A skincare világban INCI (Ingredients rövidítése) néven fogjuk ezeket megtalálni. A tubusok, dobozok hátulján található kis listáról van szó, amelynek az első felében a nagyobb, második felében a kisebb koncentrációban megtalálható összetevőket látjuk.

Amikor én először elkezdtem ezek után kutakodni, konkrétan annyit értettem az egészből, hogy aqua (víz). Tisztára kiakadtam, hogy most akkor mi a jó és mi nem, mi mit jelent egyáltalán. Ebben a dekódolásos feladatban segített nekem nagyon sokat a Krémmánia oldal, amit szerintem már számtalanszor említettem itt a blogon is. Külön meg lehet nézni az összetevők csoportjait, magukat a hatóanyagokat, illetve azt is, hogy adott termékben mik találhatók meg és ezeknek milyen hatása van („összetevők részletesen” fül a termékhez tartozó vélemények felett).

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő, hatékony összetevőket, eléggé sok idő és tapasztalat kell, ezt nem tagadom. Nekem is többször mellé kellett nyúlnom bizonyos termékekkel, és hatóanyagokkal ahhoz, hogy tudjam, nálam mi válik be. Szerencsére a korábban említett két ember is rengeteg információval szolgál az összetevőkről, illetve a Krémmánián található vélemények is sokat segíthetnek – javaslom, hogy a tieddel azonos bőrtípusúak véleményeit böngészd inkább.

DIY skincare: kérlek, ne!

Eléggé nagy hype-nak örvend jelenleg az otthon készített termékekkel történő bőrápolás. A saját kezűleg kutyult termékekkel az a baj, hogy mind-mind olyan összetevők kerülnek általa a bőrünkre, amelyek nem erre a célra készültek. Gondoljunk bele, hogy a bőrápolási termékek milyen precíz laborokban készülnek, kimondottan bizonyos célokra (pigmentfoltokra, pirosság kezelésére, stb.). Mi pedig fogjuk konkrétan a konyhánkban ugyanazt az olíva olajat, amit a serpenyőbe öntünk, és a fejünkre kenjük – teljesen ismeretlen mennyiségben és koncentrációban. Vagy éppen a banánt összekeverjük barna cukorral, meg zabbal, és akkor az valami megváltó arcmaszk lesz. Nem szeretnék senkit elkeseríteni, de ez egy reggeli, nem arcmaszk. Szóval hagyjuk meg az új termékek megalkotását az erre szakosodott laboratóriumoknak.

Komedogén összetevők

Az alapvető összetevőkön belül van egy olyan csoport, amit én mindössze fél éve fedeztem fel és hálát adok érte az égnek. Ezek pedig a komedogén összetevők. A komedogén azt jelenti, hogy a „komedó”, vagyis pattanás kialakulását elősegítő összetevő. Ezeket az összetevőket dr. Leslie Baumann The Skin Type Solution című könyvében is megtalálhatjuk, vagy pedig az általam is nagyon kedvelt Acne Clinic NYC weboldalán található kis blokkba tudjuk beilleszteni az összetevő listát. Ez pedig átvizsgálja az hatóanyagokat és megállapítja, hogy van köztük komedogén összetevő vagy sem. Ha többet és nálam biztosabb forrásból szeretnétek erről olvasni, akkor azt ide kattintva megtehetitek.

Nekem ezt például azért volt fontos tudnom, mert bizonyos termékektől csúnya pattanásaim keletkeztek és nem értettem az okát. Aztán később kiderült, hogy ezek az összetevők voltak a ludasak.

Parfüm, illóolajok és alkoholok

Az egyik oka annak, hogy kutatni kezdtem a tudatos bőrápolás után lényegében az volt, hogy az én drága bőröm folyamatosan piros volt, néhol száraz, máshol olajos, volt nagyon szép ekcémám is, szóval a teljes csomag egyben. Mint kiderült, extra érzékeny bőrrel áldott meg engem az élet, aminek egyáltalán nem volt mindegy, hogy milyen hatóanyagokban fürdetem nap, mint nap. Csak, hogy értsd, mit jelent az extra érzékenység: egy szimpla 1 perces arcmosás után olyan piros volt a bőröm, mintha negyed órán keresztül folyamatosan, intenzíven dörzsöltem volna. Ennek tudatában elkezdtem utánanézni, hogy mik azok az irritáló összetevők, amik az én pirosságomat erősíthetik. Persze tisztában vagyok vele, hogy az extra érzékeny bőröm sosem fogja teljesen elhagyni a pirosodás reakcióját, de ennek a mértékét tudom csökkenteni – méghozzá adott összetevők elkerülésével. Ezek pedig a következő cukiságok volnának: parfüm, illóolajok, és bizonyos alkoholok.

Érdekes módon a kozmetikai termékek gyártóinak nagyon nagy százaléka érez késztetést arra, hogy teletömje az imént felsorolt összetevőkkel az egyébként normálisnak nevezhető bőrápolási termékeket. Az irritáció mellett ezek az anyagok nagyban elősegíthetik a bőröregedést is, ezért a különös kedvenceim a tiszta levendulaolajat tartalmazó, extra parfümmel és denaturált alkohollal teletömött anti-aging termékek. Tekintettel arra, hogy ezek az erős összetevők irritációt okoznak és elősegítik azt a nagyon félt bőröregedést, annyi hatásuk lesz mindössze, hogy könnyebb lesz a pénztárcánk. Ezeknek az összetevőknek ugyanis várhatjuk a jótékony hatását, de rövid távon egyáltalán nem töltenek be semmilyen bőrápolási szerepet, hosszútávú használat esetében pedig kimondottan kártékonyak lehetnek.

Természetesen az is előfordulhat, hogy valaki nem ennyire érzékeny bőrű, mint én és kimondottan kedveli az ilyen termékeket. Megértem azt a helyzetet is, csupán egyetérteni nem tudok vele, hiszen annyival jobb lehetőségeink is vannak ezeknél a felesleges összetevőknél! Mivel, hogy konkrétan bőrápolási hatásuk nincsen. Ez alól kivétel néhány illóolaj, amelyeknek esetleg lehet valamilyen elfogadható hatása, de ezeket én nem ismerem. Ha valakit érdekel, esetleg nézzen utána bővebben az illóolajoknak.

Illetve az alkoholokat egy kicsit be kell itt védenem: nem mindegyik alkohol borzalmas, amely megfordul a bőrápolási termékekben. Ezekről is bővebben a Krémmánián tudtok tájékozódni. A linkre kattintva megtalálhatjátok az alkoholok listáját, amelyben részletesebb leírás tartozik az összes fajtához, illetve zöld, sárga és szürke pontokkal kerül jelzésre, hogy adott összetevő ajánlott, vagy sem.

Ételek/italok

A skincare videók és cikkek böngészése közben gyakran találkoztam és találkozom a mai napig azzal, hogy bizonyos ételek és italok adott bőrproblémákhoz vezethetnek. A tejtermékek csoportja a legfőbb ilyen forrás, amit sokan kerülnek a pattanások, vagy egyéb bőrfelszíni problémák kialakulásának megelőzése érdekében. Én magam nem feltétlenül ezért, de 2020 januárjától fogva áttértem a rizstejre, illetve hanyagolom a fehér lisztből készült ételeket is. Egyiket sem tudom sajnos teljes mértékben kizárni, de 99%-ban nem fogyasztok tejtermékeket, illetve fehér lisztből készült ételeket, ez pedig láthatóan hozzájárult a bőröm szépségéhez. Éppen ezért, ha már tényleg mindent kipróbáltok és egyszerűen semmi nem segít, akkor én őszintén tudom javasolni az irritáló ételek/italok utáni kutakodást. Ebben persze szerintem mindenképpen szakember segítségét kérjétek, ehhez a Youtube videók és online cikkek kevesek, mivel annyira személyre szabott megoldásra szorul ez a kérdés. Egyébként pedig rizstej rules!

Tekintettel arra, hogy nem szeretnék ennél hosszabb kisregény méretű bejegyzést írni Nektek, most itt egyelőre berekesztem a bőrápolási tudnivalók megosztását. A következő posztban a nappali és esti rutinomról fogok írni, amit nagyon gondosan, konkrétan több évnyi betonbiztos tapasztalatra alapozva építettem fel. Ott egy kicsit részletesebben belemegyek majd abba, hogy én magam milyen összetevőket preferálok és nekem mi vált be. Őszintén büszke vagyok arra a bőrápolási rutinra, amit kialakítottam és egyébként nagyon nagy örömmel írom a második Bőrpercek bejegyzést is – éppúgy, ahogyan ez is készült. Az arc- és bőrápolás az egyik legnagyobb szenvedélyemmé vált, aminek örülök. Remélem, hogy a soraimból is érezni lehet, mennyire a szívem csücske ez a téma. 🙂

Hamarosan újra jelentkezem, addig is kenjétek ezerrel magatokat! 😀

U.i.: A fotókon egyáltalán nem viselek sminket, a képek egyike sem került retusálásra. A látottakon fellelhetők a kedvenc kis pigmentfoltjaim, a pirosságom és szépséghibáim, amikre mind-mind büszke vagyok. Egyedül a fényeken állítottam utólag, mert arra azért szükség volt ahhoz, hogy a fotók vállalhatók legyenek. Egyébként teljes sminkmentes valómban így festek. Köszönöm a figyelmet!

Bisous,
Fanni

Hozzászólás