Bejegyzések

Férfiak, akiket követek

Még év elején írtam azokról az inspiráló nőkről, akiket a közösségi médiában követek, annak a bejegyzésnek a végén tisztázom is kicsit a saját kapcsolatomat ezekkel a platformokkal. Ettől függetlenül azonban szeretném most újra tisztázni, hogy sokáig én is abban a toxikus meggyőződésben hittem, hogy a közösségi média rossz dolog. Ez viszont így önmagában nem igaz. A közösségi médiát érdemes érteni, és tudatosan használni – a mostani meggyőződésem szerint pedig a tudatos használattal egy kimondottan inspiráló közösséget tudunk kialakítani magunknak. Jó, ha meg tudjuk szabni a saját határainkat a használat során, és én is azt tapasztalom, hogy ez kellő odafigyeléssel megoldható.

Amikor megírtam a nőkről szóló bejegyzést, már akkor a fejemben volt egy lista azokról a férfiakról is, akiknek az online tartalmait folyamatosan böngészem, és hozzám tudnak tenni valami újat. Hiszem, hogy a nemek egyenjogúságának egyik alapja, hogy mindegyik nem ugyanannyi teret kap a megnyilvánulásra, hiszen mindenkinek joga van ehhez. A(z egyébként nagyon is szükséges) women empowerment megmozdulások, és gondolkodások közepette sem árt szerintem megtalálni egy egészséges egyensúlyt, és olyan férfiakat is követni, akiknek a közvetített értékrendjével, véleményeivel, megnyilvánulásaival nem csupán egyetértünk, hanem ezek el is gondolkodtatnak minket. Nem állítom, hogy mindig így volt, de ma már én is úgy gondolom, hogy a nemek együtt, összefogva erősebbek, és kölcsönösen szükségünk van egymásra az egészséges élethez. Ennek a szellemiségnek a jegyében gyűjtöttem össze az alábbi listát.

Tóth Máté / ITM

A listám élén egyből egy nagyon megosztó személyiség áll: a Tibi atya oldal/brand egyik alapítótagja, Tóth Máté foglalja el ezt a helyet. Bevallom őszintén, hogy még abban az időben kezdtem el követni Mátét, amikor az Instagram profilján a saját, és más emberek Tinderes bolondozásait osztotta meg (2019 környéke talán?), és én annyira viccesnek találtam, hogy muszáj volt követnem. Azóta kiderült, hogy nagyon jó könyvajánlói is vannak (több könyvet, köztük pl. az Otthonról hoztuk szerzeményt is az ő ajánlása miatta olvastam, és ezzel kezdődött meg a pszichológiai olvasmányaim sora), illetve ő maga is írt két könyvet, Hát téged meg ki kérdezett, és Majdcsak lesz valahogy címmel. Mindkettőt olvastam, és nagyon informáló, értelmes, értékes tudást átadó irományok szerintem, mindenkinek csak ajánlani tudom őket. Úgy gondolom, hogy több olyan aktuális témát feldolgoznak a könyvei, amikről fontos lenne beszélgetnünk, vagy kezdésként legalább csak tudni róluk, hogy aztán a párbeszéd elindulhasson ezekben a témákban is. Ezek mellett pedig nagyon megszerettem a pénzügyi tanácsait, mert érthető, átlátható dolgokról ír. Ebben a témában én leginkább az Instagram sztorijait olvasom, nekem ez elegendő információ, de komolyabban beszél pénzügyi, és kriptós témákról a podcast-jében (alul belinkeltem).

Valóban évek óta követem Máté posztjait, és eddig mindig megtaláltam azt, amit én magam hasznosítani tudtam belőle a saját életemben, gondolkodásmódomban, felfogásomban. Azt gondolom, hogy erre lenne jó használni a közösségi médiát – meghallgatni, elolvasni olyan emberek véleményét, akikkel valószínűleg soha nem találkoznánk. Nyitottnak maradni arra is, ha valaki nem teszi/mondja mindig 100%-ban azt, amivel mi egyetértünk, hanem egyszerűen önmagát adja, mi pedig ebből kivesszük azt, ami minket érdekel. Ha nem érdekel, akkor pedig annyi a dolgunk csupán, hogy tisztelettel, csendben továbbálljunk. Én mindenesetre gazdagodtam mindazzal, amit eddig Tóth Máté profiljain láttam, úgyhogy szerintem egy pár perces csekkolást megér.

Instagram: @igazsagottothmatenak
Facebook: Máté Tóth (itt mindig kéri, hogy kövessétek, ne ismerősnek jelöljétek)
YouTube: ITM TV
Podcast: MelléCASH

Turai Barnabás / sikidegvagyok

Szintén egy Instagramos felfedezésem a sikidegvagyok profil kezelője, Turai Barnabás. Körülbelül másfél éve találtam rá erre a profilra, amin Barnabás tipikus magyar személyiségjegyeket formáz meg (sztorikban, és videókban), illetve a hétköznapokban sűrűn használt magyar szavakat, kifejezéseket posztol. A pár szavas, jegyzetes posztok közül néhányon sírva röhögtem, mikor először rátaláltam a profiljára (nem tudom megmagyarázni, miért). Aztán ahogyan Tóth Máté esetében is, Barnabásnál is elkezdtem a komolyabb tartalmakat böngészni, ezek közül az egyik kedvencem a TEDxLibertyBridgeWomen beszéde, a lenti linkre kattintva meg is tudjátok nézni. Nagyon jó témákat boncolgat, értelmes mondanivalóval rendelkezik szerintem, és sokszor elgondolkodtatnak az általa felvetett témakörök. Az egyik gondolat, amit el is mentettem magamnak jegyzetben a TED beszédéből a következő: „Általánossá vált a gyűlölet érzése, és te sem vagy különb, ha csupán azt gyűlölöd, aki szerinted mást már úgyis gyűlöl. Az érzelem az ugyanaz. Csupán az indikátora más.” Miután ezt felírtam magamnak, még négyszer elolvastam, és mintha éreztem is volna az amúgy el nem csattant pofont az arcomon, úgy felébresztett ez a néhány mondat. Mert én is szeretek úgy gondolkodni magamról, mintha én nem élnék a gyűlölet érzésével, vagy az ítélkezéssel, de ha mélyen magamba nézek, akkor be kell ismernem, hogy ugyan ritkán, de bennem is előfordulnak ezek. Szóval kedvelem az ilyen okos, értelmes embereket, akik elindítanak egy olyan önreflexív úton, amely során van lehetőségem változni, és fejlődni. Számomra Turai Barnabás pontosan ilyen személy a közösségi médiában.

Instagram: @sikidegvagyok / @turaibarna
TEDx beszéd: Lemegyek hídba
Podcast: Márkó és Barna síkideg

Jake Woodard

Engedjétek meg, kérlek, hogy átmenjek egy kicsit a spirituálisabb irányba. Az utóbbi időben elkezdtem böngészni a maszkulin-feminin polaritás témáját, és az egyik (szintén Instagramos) új követésem Jake Woodard volt a témában. A listámban vele el is érkeztünk az idegennyelvű tartalmakhoz, mivel nagyrészt inkább külföldi, azok közül is leginkább angol nyelvű profilokat követek. Jake is angolul gyártja a tartalmait, de nem szorul senki felsőfokú nyelvvizsgára ahhoz, hogy megértse őket – szerintem nagyon érthető, átlátható üzenetei vannak a posztjainak. Ami pedig számomra szintén nagyon szimpatikus a közösségi médiában való megjelenésében, hogy gyakran beszél a múltjáról. Nem követem őt évek óta, de már én is többször olvastam sztorikban, vagy hallottam videóiban beszélni arról, hogy fiatalként függőségi problémákkal küzdött, nagyon rossz volt a kapcsolata az apukájával, és férfiként sem érezte magát jól. Majd elindult egy öngyógyító úton, amely során rájött, hogy ki is ő, és mit akar az élettől, elhagyta a függőségeit, és megjavította a kapcsolatát a szeretteivel. Nyilván ez nem egy csettintésre elvégezhető belső munka (és az „eredmény” nem is lesz olyan tökéletes, mint amilyennek várjuk, hiszen emberek vagyunk, nem gépek), de hiszem, hogy kellenek az ilyen példák a férfiaknak is, hogy ők is elhiggyék: az önfejlesztés nem humbug, és érdemes foglalkozni vele.

Szerintem Jake a profilján tényleg fontos témákat boncolgat, és jó példa lehet azoknak a férfiaknak, akik keresik magukat, vagy a közösségi médiában közvetített, nagyon elferdített, sikeresnek tűnő(!) férfiképek között elvesztek egy kicsit. Fontos az egészséges maszkulin-feminin polaritás, fontos a férfiaknál is a tudatosság, a megfelelő önértékelés, és minden, ami ezzel jár. Lehet célul kitűzni a sportkocsit, meg az érdekkapcsolatokat, de kétlem, hogy ez a férfiak többségét hosszútávon boldoggá tette volna valaha is – és nem a felszínes boldogságról beszélek, hanem arról az igazi, mélyről. (Ugyanúgy, ahogy a drága táskák, és cipők sem tesznek hosszútávon boldoggá sok nőt sem, szóval ez a dolog nem csak egyoldalú!) A férfiak önmagukkal szemben felállított (sokszor irreális) elvárásait, kukába dobott önbecsülését, és traumáit pedig senki nem fogja kívülről meggyógyítani, hanem maguknak kell dolgozni rajta – pont úgy, ahogyan egyébként nemtől/identitástól függetlenül mindenki másnak is. Éppen ezért tudom ajánlani Jake Woodard tartalmát, mert szerintem sok kérdésben fel tudja nyitni a szemeket – hozzáteszem, engem is gyakran elgondolkodtatnak a posztjai a saját női viselkedésmintáimon.

Instagram: @_jakewoodard

Gary Lipovetsky

Valeria Lipovetsky még nem szerepelt a Nők, akiket követek bejegyzésemben, mert akkor még nem találkoztam az ő profiljával, azóta azonban elkezdtem követni őt is, és a férjét, Gary Lipovetsky-t is. Az elsődleges oka annak, hogy figyelemmel kísérem a közösségi médiában, az a profilján közvetített apai mintája. A párnak három gyermeke van, a nevelésükbe pedig egy kis betekintést nyerhetünk a tartalmaikon keresztül. Talán a legmegdöbbentőbb a házaspár közti 18 éves korkülönbség, ami elsőre nagyon könnyen bekapcsolhatja bennünk az ítélkezés ösztönét, de úgy gondolom, ezt jobb, ha még idejében tudatosítjuk, és megállítjuk. A videóikat, posztjaikat látva ugyanis egészen más képet kapunk a családjukról, mint amilyet talán a bíráló gondolataink mentén felépítünk a fejünkben.

Nagyon kedvelem Gary posztjait, amelyeken keresztül megoszt egy-egy darabot a mentalitásából, a gondolkodásmódjából. Sokat beszél a példamutatásról, és arról, hogy a gyerekek igazán abból tanulnak, amit látnak tőlük, a szülői modellen keresztül. Ezen kívül többször szokott válaszolni a követői kérdésekre párkapcsolati témában is, és őszintén jól esik meghallgatni, elolvasni egy férfi véleményét ezekről a témákról. A saját életemben is többször veszem sajnos észre, hogy egyre magányosabbak a férfiak, nem találnak igazi kötődéseket, amikben megoszthatják őszintén egymással a gondolataikat. Eközben mi nők talán egyre közelebb kerülünk egymáshoz, tudunk kapcsolódni, és mélyen beszélgetni. Őszintén fogalmam sincs róla, hogy ezt más is érzékeli-e, vagy csupán én látom így a dolgokat, de abban biztos vagyok, hogy kellenek az olyan példák, mint amilyet Gary Lipovetsky állít a profilján. Mindig örömmel tölt el, amikor ilyen értékes, mentálisan és fizikailag is egészséges embereket látok. Ő számomra szintén egy olyan személy, akinek a tartalmai szélesítik a gondolkodásmódomat – és akinek a létezéséről a közösségi média nélkül soha nem is tudtam volna.

Instagram: @garylipovetsky

Emlékeztető

Szeretném így a bejegyzés végére beszúrni, hogy a leírtak teljes mértékben a saját véleményeim, és megéléseim a fent említett személyekkel kapcsolatban. Soha egyikükkel sem találkoztam élőben, nem ismerem őket személyesen, de az, amit és amennyit látok belőlük a social mediában, nálam így csapódik le. Szerintem fontos tudatosítani, hogy nincs az életben egy kimondott, egyetemes igazság, hanem mindannyian a saját megéléseinken, és hiedelmeinken keresztül ítélünk meg nagyon sok mindent, ebbe beleértve az embertársainkat is. Ennek értelmében az a kép, ahogyan én látom ezeket az embereket, a ti esetetekben lehet teljesen eltérő. Ez pedig így van rendjén, így az egészséges.

Ettől függetlenül azonban ezeket a férfiakat szeretem követni(!) (hoppá, hoppá, nincs egyből vessző a szeretem szó után, tessék odafigyelni), mert tudnak újat mondani, értékes dolgokat tudok meg a tartalmaikból, és egyelőre szükséges az ő jelenlétük a feedem egyensúlyához. Ajánlom őket mindenkinek tiszta szívből.

Bisous,
Fanni

Hozzászólás