Bejegyzések

Függőségek

Sziasztok!

Minden emberi életben szerepet játszanak a függőségek. Legyen ez pozitív vagy negatív hatással ránk, az alapvető felfogás az, hogy nem szabad addiktív módon kötődnünk semmilyen dologhoz vagy tevékenységhez. Kérdem én, látott-e már a világ olyan teljesen ép elméjű embert, aki nem rendelkezett semmilyen függőséggel?

Napjainkban a függőség szó sokak számára alkoholt, cigarettát és társait jelenti. Én, a huszonéves antialkoholista, akinek felfordul a gyomra a cigifüsttől, megtanultam, hogy nem muszáj csupán ezek alapján bekategorizálni a függőségeket. Hiszen nekem is vannak bizonyos addikcióim, amelyek a következők:

A francia nyelv
2017 márciusa óta hetente, néha kéthetente járok francia órára. Nem kötelezett senki rá, hogy ezt a nyelvet tanuljam, saját kedvtelésből választottam. A francia amellett, hogy gyönyörű szép, nagyon sok mindenre megtanít. Kitartóbbá tesz, nehézségek elé állít, megtanítja, hogyan kell kiküszöbölni ezeket, megmutatja, hogyan bízzak az ösztöneimben. Sosem gondoltam volna, hogy egy nyelv ennyi mindent adhat. Ahogyan azt sem sejtettem, hogy a heti francia nem csak abból fog állni, hogy a furfangos órákon szinte észrevétlenül tanulok. Lassan észrevettem, hogy minden héten úgy jövök haza, hogy valami újat tanultam magamról a tanáromnak köszönhetően. Marika nénit kedvessége, intelligenciája, barátsága és legfőképp őszintesége miatt szerettem meg nagyon. Mindegy, hogy a franciában vagy az élet (számomra most oly) nagy kérdéseiben bizonytalanodom el, Ő mindig segít. Ezért pedig örökké hálás leszek Neki és a Sorsnak is, hogy találkozhattunk egymással.

vogue, divat, virág, tulipán

Sütés
Attól függetlenül, hogy nem remegek a hiánytól, ha nem lehetek a sütő közelében, amikor csak tehetem, kipróbálok egy-egy új receptet. Volt, hogy kudarc lett a vége, ezen alkalmakkor elhatároztam, hogy leszokom, de nem ment. Úgyhogy addiktív módon sütök továbbra is.

liszt, sütés, divat

Halogatás
Sajnos halogatok. Nem vagyok reménytelen eset, hiszen a nap végére minden a helyére kerül, de egy egészséges mértékű halogatást azért fel lehet fedezni esetemben. Azt ugyan nem mondanám, hogy folyamatosan, de időszakosan annyira elfáradok, hogy úgy érzem: megérdemlem én is a pihenést. Ilyenkor pedig előfordul, hogy túlságosan belejövök és akkor indul a halogatás.

Jegyzetfüzet gyűjtés
Nem tudom, ezzel a problémával más is találkozott-e már, de bármerre megyek, egy jegyzetfüzetet biztosan hazahozok magammal. Nem azért, mert szükségem lenne rá, csupán megfog a színe vagy a mintája vagy elfelejtem, hogy már van otthon három üres. Szerintem mondjuk ez nem teljesen normális és nem is vagyok büszke rá. Ugyanakkor mindig van valami olyan gondolatom, amit azon nyomban le kell írnom. Úgyhogy ez a függőség marad.

jegyzet, füzet, divat

Tejes kávé (Café au lait)
Amikor kicsi voltam, Apukám minden reggel Maci kávéval ébresztett, amit úgy szürcsöltem félálomban, mint a nagyok. Ezt a szokásomat annyira megszerettem, hogy a mai napig ragaszkodom a napindító tejeskávémhoz, amit azonban már magamnak készítek el. Lehet, hogy pszichés okok miatt, de a reggeli első tejeskávé nélkül nem tudok felébredni, és ha őszinte akarok lenni, nem is nagyon akarok.

kávé, coffee, divat

Mindannyinknak vannak olyan addikciói, amik nélkül nem tudunk élni. Szerintem az imént felsorolt kedves és részben jótékony „függőségekhez” illik ragaszkodni, hiszen ezek is hozzátesznek a személyiségemhez egy kis darabot, ettől leszek egyedi. Ha esetleg a blog olvasás a Ti függőségeitek közé tartozik, akkor nem kell aggódni: jövő héten újra jelentkezem!

Fotók: Polly Dániel

Addig is bisous,
Fanni

Hozzászólás